Naar hoofdcontent

Overkomer

MARATHONnen: Door: Ellie Scholten

De marathoncompetities vliegen voorbij, bij de meeste competities is rond de kerst al meer dan de helft van de wedstrijden gereden. Het seizoen is weliswaar nog maar op de helft, maar traditiegetrouw ligt de competitie in januari altijd een paar weken stil, ‘winterstop’ in verband met de activiteiten op het natuurijs van de Weissensee. Een beschrijving van de ervaringen en de prestaties van de HIJC marathonners in de diverse competities volgt in dit artikel.

De Leisure World regio competitie

De debutanten Jorrit, Jasper en Jordi, weten zich na een flitsende start goed te handhaven in de competitie. Jorrit had in de eerste 2 wedstrijden zijn visitekaartje afgegeven, dus wordt hij in de wedstrijden nauwlettend in de gaten gehouden. Dat laatste geldt ook voor Joost Koelen. Joost heeft zijn ambities kenbaar gemaakt, hij wil volgend seizoen weer schaatsen in de landelijke divisie. In de 3e wedstrijd worden Joost en Jorrit, respectievelijk 3e en 4e . Helaas voor de familie Exctercatte, dit weekend geen bloemen voor Jorrit. Dat is niet echt erg, want de mooiste bloemen ontvangen de prijswinnaars op de baan in Twente, gesponsord door Tuincentrum Borghuis. In Dronten en Nijmegen worden Joost en Jorrit respectievelijk 2e en 3e. In het tussenklassement staat Jorrit met 121,2 punten op de 1e plaats en Joost volgt op de voet op plaats 2 met 118,1 punten. Als deze lijn wordt doorgezet dan kunnen zowel Jorrit als Joost volgend jaar naar de landelijke B divisie. Jasper, Jordi en Laurens rijden eveneens in de C1 categorie. In het tussenklassement staat Jordi op plek 13, Jasper op plaats 15 en Laurens op de 19e plek. Omdat de 2 categorieën masters erg groot zijn, besluit de organisatie om een categorie master 3 in te voeren. De kans voor Jürgen, die in Deventer meteen een podiumplaats weet te bemachtigen. Gerard Ebbekink blijft als enige HIJC’er over in de categorie M2. Gerard begon de competitie sterk, hij staat 7e in het klassement. Helaas, door een val in de laatste ronde bij de wedstrijd in Nijmegen, duikelt hij naar plek 12 in het tussenklassement.

De Leisure World regio competitie Jeugd

De Leisure World competitie voor de jeugd bestaat dit seizoen uit 4 wedstrijden voor pupillen en junioren. De deelname is dit seizoen erg laag en HIJC’ers zijn er ook niet te vinden. Alleen Eva Groenendijk vertegenwoordigde de jeugdige HIJC’ers. Eva heeft de competitie beëindigd met een 2e plaats in het eindklassement bij de categorie dames junioren C, goed voor een mooie beker! Met de 2e plaats is Eva ook verzekerd van deelname aan het NK marathon voor junioren, op zaterdag 23 februari 2013 in Dronten. In plaatsen van schaatsen tegen de klok, gaat het bij marathonschaatsen om het spelletje. Je schaatst tegen elkaar, moet voortdurend goed opletten, de winnaar hoeft niet altijd de beste schaatser te zijn. Om te ervaren hoe leuk marathonschaatsen kan zijn, nodig ik alle jonge HIJC leden uit om in actie te komen bij de baanwedstrijden op 26 januari, 16 februari en 2 maart.

De Noord Oost Competitie

In de categorie C1 begint Laurens Achterkamp op stoom te komen. Laurens finisht evenals Patrick (categorie M1) bij de laatste wedstrijd in Deventer als 13e, de hoogste notering van dit seizoen. Patrick is hiermee 23e in het tussenklassement en verzekert van uitnodiging voor landelijke wedstrijden op natuurijs (moet het nog wel gaan vriezen). Ook George rijdt bij de M2 een puike wedstrijd in Deventer, hij finisht als 6e. Met deze uitslag wordt George 17e in het tussenklassement, 5 plaatsen achter Gerard Ebbekink, die een stevige 12e plek heeft ingenomen.

De Topdivisie

In de landelijke competitie is Mart het ‘uithangbord’ van HIJC. In team Wadro is Mart op z’n plek. Het team wil zich vooral richten op wat nog gaat komen, natuurijs in Oostenrijk en hopelijk nog heel veel natuurijs in ons eigen landje. Wat dat betreft is Mart goed bezig, zijn prestaties laten een stijgende lijn zien. Het voorlopige hoogtepunt is een 7e plaats in de 11e KPN cup in Hoorn. De laatste en tevens snelste ronde van Mart in Hoorn is een 26,9 (zesentwintig negen!) . Als intermezzo tussen de cupwedstrijden in, rijden de marathonners op 2 kerstdag het Nederlands Kampioenschap in Utrecht. De Vechtsebaan is een buitenbaan, het is zacht en vochtig weer, het is een wedstrijd over 150 ronden en de winnaar verdient een heuse titel. Direct na de loze ronde, bij het klinken van de bel, schuift het hele team Wadro aan de buitenkant langs het peloton en nestelt zich aan kop. De Wadro boys hebben er zin in, ze willen de wedstrijd hard maken en dat gaat zeker lukken. Het ijs ziet er al snel aangeslagen uit en het wordt een waar slagveld, menig rijder geeft er de brui aan. Na diverse mislukte uitlooppogingen, is er uiteindelijk een groepje van 6 rijders die een ronde voorsprong op het peloton weet te behalen. Mart zit ook bij deze 6 rijders, dus we zitten op het puntje van de stoel, minimaal 6e op een NK is geen slechte prestatie. Helaas gaat Mart onderuit, het peloton met daarin de overige 5 koplopers is ongenadig. Ze rijden gewoon door en helaas verliest Mart zijn behaalde voorsprong. Het uiteindelijke resultaat is een 15e plaats, dat is zeker een compliment waard. Maar….wat als Mart niet gevallen was….. we zullen het niet weten. De prestaties van de KOGA-lady’s zijn helaas niet goed. Anneke en Marlies worden beiden gehinderd door fysieke beperkingen. Misschien dat ze nog iets van zich laten horen/ zien in januari op de Weissensee.

Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Nieuwe HIJC leden
Nieuwe HIJC leden
Nieuwe HIJC leden

Vorige artikel

Ait Vedan
Ait Vedan
Ait Vedan