Naar hoofdcontent

Overkomer

Marathonnen: Door: Ellie Scholten

In het schaatsseizoen 2013-2014 is er weer een serieuze jeugdcompetitie op de IJsbaan Twente.

Marathonnen

De jeugdwedstrijden:

onder het motto “Jong geleerd is oud gedaan”

In het schaatsseizoen 2013-2014 is er weer een serieuze jeugdcompetitie op de IJsbaan Twente.  2 jeugdwedstrijden zijn gekoppeld aan de regionale Leisure World Competitie, de overige 4 aan de Ten Tusscher competitie. Ten Tusscher is evenals voorgaande jaren verbonden als sponsor aan de wedstrijden. Voor alle categorieën stelt Ten Tusscher cadeaubonnen voor de 1e , 2e en 3e plaats beschikbaar. Nu ouders met hun kroost geen afstanden hoeven af te leggen, is de belangstelling voor de wedstrijden, in vergelijking met voorgaande jaren, behoorlijk toegenomen. En nog steeds schrijft de organisatie nieuwe deelnemers bij. Zo’n 70 jeugdigen aan de start, maakt dat elke categorie afzonderlijk kan starten. Wat mij betreft geldt, hoe meer rijders in de baan, hoe leuker de wedstrijd. Maar het is vooral ook  leuk om te zien, hoe circa 10 pupillen in diverse gekleurde pakken, hun uiterste best doen om als eerste de eindstreep te halen. Na afloop van de wedstrijden volgt een serieuze huldiging en overhandiging van de felbegeerde cadeaubonnen. In de diverse categorieën staan HIJC pupillen aan de start. Teveel om op te noemen, de volledige uitslagen zijn te vinden op de website van de baancie, onder het kopje marathon – uitslagen.

Een paar prima resultaten wil ik de lezer niet onthouden: bij de jongens pupillen C gaat aan de leiding Bas Huttenhuis, bij de meisjes pupillen A gaat zus Tessa Huttenhuis aan de leiding en staat Anne Bekhuis op een 3e plek. Bij de jongens pupillen A gaat Holger van Poppelen aan de leiding.

 

De Noord Oost Competitie

Zondag 20 december werd de 6e wedstrijd ( en de 3e thuiswedstrijd) in de Noord Oost Competitie verreden.

De wedstrijdavond begint met de dameswedstrijd. Er staan 33 dames aan de start, dat geeft mij stilletjes hoop. Het tempo van de dameswedstrijden is niet mijn probleem, maar in de eindsprint zijn de meeste dames mij te snel af. Rondjes van 30 en nog sneller, daar kan ik alleen nog maar van dromen. Het wedstrijdtempo, gemiddelde rondetijd van 37 sec/ronde is voor mij goed te volgen en zelfs in de finale schaats ik een paar rijdsters voorbij. Voor het eerst dit schaatsseizoen rij ik in de punten, 5 maar liefst, mijn avond kan niet meer stuk.

Bij de heren C1 rijden 4 rappe mannen het peloton op één ronde achterstand. Het is een snelle wedstrijd, 60 ronden worden afgewerkt in een gemiddelde van 33,5 sec/ronde.  Jasper (7e ), Erik (15e) en Laurens (18e) rijden de wedstrijd keurig in het peloton uit.

In de categorie C2 start Stefan, als enige in HIJC kleuren. Hij rijdt een solide wedstrijd. Met een laatste rondje van 29,9!, eindigt Stefan net naast het podium. Jammer de bloemen van tuincentrum Borghuis waren wederom de moeite waard.

Voor Patrick is het vanavond de avond van de waarheid. De eerste 28 rijders van het tussenklassement mogen deelnemen aan het NK in Dronten. Patrick staat 34e, dus hij moet vanavond aan de bak. Zoals bij de M1 gebruikelijk, nemen de 4  ‘echte raspaardjes’ een ronde voorsprong op het peloton. De grote groep krijgt de bel als het rondebord op 6 staat en de mannen sprinten alsof hun leven ervan afhangt. Ook Patrick doet goed mee in de voorste groep, hij sprint naar een 13e plek en wordt daarmee 17e. Maar veel belangrijker, Patrick stijgt in het tussenklassement naar een 27e plaats, daarmee heeft hij zich op eigen kracht geplaatst voor het komende NK op kunstijs, 5 januari in Dronten. Sjapoo!!

In de Master 2 wedstrijd rijden Gerard (4e ), Thymen(25e) en Jos (35e ) een degelijke wedstrijd. Door het constante presteren staat Gerard op een 5e plek in het tussenklassement.

 

De Leisure World Competitie

Ook de LWC is alweer over de helft. Op zaterdag 4 januari wordt  de 6e wedstrijd op de IJsbaan Twente verreden.

Bij de heren C1 is er een kopgroep met 2 rijders die het peloton op 2 ronden achterstand schaatsen. Erik neemt 1 ronde voorsprong op het peloton en rijdt zo naar een verdiende 3e plaats. Jasper wordt 5e en stelt daarmee zijn 5e plaats in het tussenklassement veilig. Of deze plaats goed genoeg is voor promotie is op dit moment niet duidelijk. Met nog 2 wedstrijden in het verschiet en 3,1 punten achterstand op de nummer 4 is nog van alles mogelijk.  Op 18 januari is de voorlaatste wedstrijd op de baan in Nijmegen en de finale vindt plaats op 15 februari in Dronten. De topvorm moet nog enige tijd worden vastgehouden!

In de LWC is al enige tijd een categorie M3 aan het wedstrijdprogramma toegevoegd. Deze categorie is voor de minst snelle masters. In Enschede rijden de heren van zekere leeftijd de 40 rondjes in een gemiddelde rondetijd van 39 seconde/ronde. Jurgen Walthes start in deze categorie en hij rijdt naar een keurige 14plaats.

Bij de M2 is Gerard een vaste waarde in het peloton en als er gesprint moet worden doet Gerard ook mee om de prijzen. Met een 9e plek in de wedstrijd en een 6e plaats in het eindklassement loopt  Gerard zelfs het gevaar dat hij moet promoveren. Omdat Gerard de 60 is gepasseerd, hoeft hij zich geen zorgen te maken, hij kan volgend jaar gewoon weer starten in de categorie M2.

Volgende keer meer over de afronding van de competities

En wie weet…. Wedstrijden op natuurijs.

Ellie Scholten

Meer lezen over de Marathongroep? Kijk op: de marathonpagina van de HIJC.

 

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Pupillennieuws
Pupillennieuws
Pupillennieuws

Vorige artikel

IJsmeester te Amsterdam
IJsmeester te Amsterdam
IJsmeester te Amsterdam