Naar hoofdcontent

Overkomer

Drie dagen schaatsen op natuurijs!

Jan Lammerink schrijft namens de Commissie Combibaan Hengelo over de drie prachtige dagen dat we konden schaatsen op het natuurijs de combibaan.

Drie dagen schaatsen op natuurijs!

Medio januari werd voor de volgende week door de weergoden matige vorst voorspeld. Meteen werd de combibaan onder water gezet. Na twee nachten matige vorst werd op dinsdag 19 januari in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs gereden. Het begon hevig te kriebelen bij de leden van de Organisatie Natuurijs tijdens het dagelijks overleg. Het ijs aan de Van Alphenstraat was op dat moment nog minder dan 3 cm.

De volgende morgen na een nacht met lichte vorst werd besloten om het water onder het ijs af te voeren, het ijs lag vervolgens op het asfalt en tegelijk vond iedereen dat de baan om 14.00 uur open kon. En zo geschiede, het stoplicht op groen, Pers en Radio TV Oost werden geïnformeerd. Het was zonnig, de temperatuur liep op tot boven het vriespunt doch het ijs bleef redelijk. Ongeveer 250 Hengeloërs hebben genoten van schaatsen op natuurijs voor het eerst sinds 4 jaar. De entree was gratis en er werden veel schaatsen verhuurd, een waar succes. Om 16.30 uur werd de baan gesloten, opnieuw werd het overtollige water afgevoerd. Met de Zamboni werd het ijs verzorgd en na wederom lichte nachtvorst  werd de baan s’morgens geschaafd.

Zo kon op donderdag vanaf 14.00 uur opnieuw worden geschaatst. Het was minder druk dan de vorige dag doch het was genieten. Wij hoorden via de radio dat in Nederland slechts 3 banen open waren. Na sluiting om 16.30 uur werden de brandslangen uitgerold en werd grondwater aan de voor- en achterkant op de baan gespoten. Omdat het ’s avonds licht vroor werd van 21.30 uur tot 00.30 met de Zamboni gedweild.

Het bleef ook vrijdagmorgen vriezen dus werd er nogmaals gedweild met als gevolg dat er een super ijsvloer lag die om 10.00 uur open ging voor het publiek. IJsclub leden belden elkaar en het was wederom enorm genieten, alleen in Hengelo kon worden geschaatst, geweldig. De baan bleef de hele dag open, uiteindelijk alleen nog de binnenbaan. Om 17.00 uur was het einde ijspret door de invallende dooi.

Een week van ongekende weelde met drie ijsdagen voor de Hengelose ijsclub.

Er is hard gewerkt door de Organisatie Natuurijsbaan en tegelijk veel ervaring opgedaan met de mogelijkheden van de Combibaan.

Jan Lammerink,
Namens de Commissie Combibaan.

In het fotoalbum staan foto's van het natuurijs, gemaakt door Gerard Ruiter (contactpersoon van Combibaan Hengelo).

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Marathonnen
Marathonnen
Marathonnen

Vorige artikel

Even voorstellen: Vraag en Aanbod pagina
Even voorstellen: Vraag en Aanbod pagina
Even voorstellen: Vraag en Aanbod pagina