Naar hoofdcontent

Overkomer

Skeeleren, je houdt ervan of je haat het

We hebben Thijs Grootte Bromhaar gevraagd om een kort verhaaltje te schrijven over zijn skeelerervaringen in de Free-Wheel Inline cup en de KNSB Inline cup deze zomer.

Skeeleren, je houdt ervan of je haat het

De wedstrijden

Zoals velen weten heb ik dit seizoen voor het eerst meegedaan met skeelermarathons in de Free-Wheel Inline cup competitie en een enkele wedstrijd van de KNSB Inline cup. Bij de Free-Wheel cup gingen de wedstrijden over 25 km op één uitzondering van 42 km na. Het parcours is bijna altijd verschillend In Elden vond de skeelerwedstrijd plaats tijdens een braderie tussen allerlei verschillende wielercategorieën door. Dit was een bijzondere ervaring want er stond veel publiek langs de zijlijn. Maar er waren ook wedstrijden die plaatsvonden op een verlaten industrieterrein, combibanen en woonwijken.

Ikzelf deed met het hoogste niveau mee in deze competitie, de heren 1. Helaas miste ik dit seizoen nog het acceleratievermogen om de tempowisselingen van de koplopers aan te kunnen, maar ik kan terugkijken op een geslaagd eerste skeelerseizoen. De wedstrijd over 42 kilometer viel mij het zwaarst mede door de harde wind heb ik een week lang last gehad van spierpijn, deze heb ik gefinisht met een gemiddelde snelheid van 34,5 km/u. De snelste marathon over 25 kilometer was voor mij die op de skeelerbaan van Apeldoorn, hier had ik een gemiddelde snelheid van 40,2 km/u. Ik had van tevoren nooit gedacht zulke gemiddeldes te halen, maar in een peloton gaat het bijna vanzelf.

Techniek

De skeelertechniek is een andere techniek dan die van het schaatsen. In het verleden werd er in beide disciplines dezelfde techniek gebruikt, echter omstreek 1992 is er door onder andere Chad Hedrick de double push over komen waaien vanuit Amerika naar Europa. De double push techniek is een techniek waarbij er twee keer kan worden afgezet in één slag. Bij het neerzetten van je skeeler beweeg je met je gehele lichaamsgewicht over de skeeler, waardoor je automatisch op de buitenkant komt. Om een val te voorkomen stuur je vervolgens scherp naar buiten waardoor je frictie creëert. Vervolgens komt de normale afzet welke je ook met schaatsen gebruikt. Voor een uitgebreide uitleg kijk op www.ikgaskeeleren.nl.

De double push techniek wordt vooral gebruikt tijdens de lange afstanden en marathons. Hierbij zorgt de techniek ook voor een stukje ontspannen tijdens het rijden waardoor je benen niet zo snel verzuren. Ik heb deze techniek mijzelf aangeleerd door vooral veel youtube filmpjes te kijken. Belangrijk is wel dat je niet constant traint op deze techniek, maar ook kan afwisselen naar de normale schaatstechniek. Dit om te voorkomen dat hier in de winter hinder van onder vindt, want de double push techniek werkt op het ijs averechts en remt zelfs af.  

Slot

Ik vond de wedstrijden fantastisch om te doen en doe volgend jaar zeker weer mee. Het is een mooie training voor je uithoudingsvermogen die zowel voor de marathons als voor de langebaanwedstrijden belangrijk is. Ik raad ook iedereen aan om volgend jaar mee te doen. Er zijn verschillende categorieën, van beginners tot de gevorderde skeeleraars.

Voor nu gaan de rollers de kast in en gaan we doen waar we allemaal zo hard voor trainen, Schaatsen!!

Tot op de IJsbaan,
Thijs Grootte Bromhaar

 

  • Aantal weergaven (2340)
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Irma en Hans; de nieuwe ledenadministratie
Irma en Hans; de nieuwe ledenadministratie
Irma en Hans; de nieuwe ledenadministratie

Vorige artikel

Marathongroep
Marathongroep
Marathongroep