Algemene informatie marathonschaatsen

Marathonschaatsen kun je in diverse competities en op diverse niveau's:

Pupillen en Junioren C

Pupillen A/B/C en junioren C kunnen deelnemen aan de

Jaarlijks zijn er gewestelijke kampioenschappen.
Voor de jeugd is er elk jaar een NK marathon. Plaatsing voor het NK kan via de Hyro Sportscompetitie  of de gewestelijke kampioenschappen.

Junioren B en A, Senioren en Masters

Junioren B en A, Senioren en Masters kunnen deelnemen aan de Leisure World competitie en/of de NoordOost competitie:

  • De Noord Oost competitie is een competitie over 10 wedstrijden, die wordt verreden op de banen van Enschede, Deventer, Heerenveen, Leeuwarden en Groningen. De competitie staat open voor alle rijders van 16 jaar en ouder met een licentie met marathon-oormerk.
    De wedstrijden zijn op zondagavond. Er wordt gestart in de categorieen:  Dames, C1, C2, Masters 1 en Masters 2 (de minder snelle masters).

  • De Leisure World competitie is een competitie over 8 wedstrijden, die wordt verreden op de banen van Enschede, Deventer, Nijmegen en Dronten. De competitie is bedoeld voor alle rijders van 16 jaar en ouder met een licentie met marathon-oormerk en rijdend voor het gewest Overijssel of Gelderland.
    Vanuit deze competitie worden rijders voorgedragen voor de landelijke divisies.De wedstrijden zijn op zaterdagavond. Er wordt gestart in de categorieen: Dames, C1, C2, Masters 1, Masters 2 en Masters 3.

Jaarlijks zijn er de gewestelijke kampioenschappen, voor Junioren B en A, Senioren en Masters.
Er is ook de mogelijkheid zich te plaatsen voor een NK marathon.

Hoe werken die marathons eigenlijk?

Tactiek en Dergelijke

Marathonrijden is een geheel andere discipline dan het langebaanschaatsen. Bij de langebaan gaat het erom dat je op geheel eigen kracht een bepaalde afstand zo snel mogelijk aflegt. Het is daarbij van belang dat je je krachten zo verdeelt dat je gedurende de gehele afstand die je moet rijden een zo hoog mogelijke snelheid houdt. Het is een puur individuele prestatie, waarbij je op geen enkele manier gebruik kunt maken van andere schaatsers. Degene die de snelste tijd maakt heeft gewonnen. Je rijdt natuurlijk wel om de andere rijders in tijd te verslaan, maar je rijdt vooral ook om je eigen pr (persoonlijk record) te verbeteren. 

Bij de marathon gaat het niet om de snelste tijd, maar win je als je als eerste aankomt. Daarom is tactiek bij marathon een belangrijk gegeven. Gewoon zo hard mogelijk wegrijden, levert zelden een eerste plek op. Anderen gaan dan op hun gemak achter je zitten en als jij moe wordt gaan ze je voorbij om met de eer te gaan strijken. Daarom is het bij de marathon van belang om ook te kijken naar wat andere rijders doen. Want ook al ben je nog zo sterk, je zult toch je krachten moeten verdelen en geen onnuttig werk doen. Weggaan en/of meerijden op het goede moment, op het juiste moment de kop overnemen en snelheid maken, andere rijders afmatten en je verschuilen als je zelf dood zit, dat zijn allemaal onderdelen van de tactiek. Je moet als rijder de wedstrijd als het ware kunnen lezen en dan je acties plannen. Maar daarvoor moet je wel ervaring opdoen. En die ervaring is des te belangrijker als je in een ploeg rijdt. Want de tactiek wordt dan nog ingewikkelder, omdat je dan ook rekening moet houden met je ploegmaats. Soms gaat dat zelfs zover dat je eigenlijk niet voor jezelf rijdt, maar voor een ploegmaat die bijvoorbeeld de kopman van de ploeg is en die dus zo hoog mogelijk voorin moet finishen. Dan kan het gebeuren dat je een gat dicht moet rijden voor een ploegmaat en dat zo’n actie zoveel van je vraagt dat je voor de rest van de wedstrijd kansloos bent. Maar dat hoort ook bij de tactiek. Een vergelijking met de ploegentactiek in het wielrennen is hier zeker te maken. Enerzijds betekent dit dat het niet altijd de snelste is die wint, maar anderzijds wordt de wedstrijd een stuk minder voorspelbaar en als kijkspel veel interessanter. En ook al is het zo dat niet altijd de beste wint, over meerdere wedstrijden gerekend zul je toch zien dat de beste rijders bovenaan staan.