Wat maakt deze manier van bewegen zo bijzonder? Stel je hebt een bewegingsbeperking, die zich vooral voordoet bij het lopen. Bot gezegd: De rollator is je beste maatje bij het lopen, of nog een stapje verder: voor een wandeling van enige afstand heb je echt een rolstoel/scootmobiel nodig. Hoe bevrijdend is het dan, dat je, zonder hulp van anderen of van die zo beperkende rollator, kunt lopen en ja zelfs hardlopen? De framerunner zorgt voor stabiliteit (3 wielen die je goed tot zeer goed overeind houden) en door de bouw (licht door racefietstechnieken) een geringe belasting tijdens het lopen.
De racerunner-afdeling bestaat momenteel uit 4 vaste sporters (Cora, Dana, Maartje en Martin) en een trainer/begeleider (Herman). Elk van hen heeft zijn of haar eigen redenen om met behulp van de framerunner te sporten, maar de overeenkomst is eenduidig: zonder framerunner is het lopen aanmerkelijk moeilijker. Voor mensen zonder (bewegings)beperkingen is het moeilijk voor te stellen hoe geweldig het voor de deelnemers is, om zich uit te kunnen leven en om zichzelf uit te dagen om meer te doen, dan ze vaak al in jaren hebben kunnen doen. En vergis je niet, het gaat best hard, al komt het je echt niet zomaar aanwaaien. Ook voor deze sport geldt: je moet werken (trainen) voor je resultaten. Zou je zo’n training eens willen zien/meemaken? Normaal gesproken zijn we aanwezig op zaterdag- en maandagmorgen van 10.30 tot 11.30 uur. Om teleurstellingen te voorkomen kun je beter eerst even contact opnemen met Herman (tel. 06 - 46 210 200)
Bij ons spreken we eigenlijk niet van resultaten, maar van vorderingen. Met een rondeteller wordt het aantal rondjes van 400m bijgehouden, terwijl er onderweg ook de nodige oefeningen worden gedaan. Het weer (harde wind, hoge temperaturen) en de lichamelijk gesteldheid hebben een grote invloed op de afstand die afgelegd kan worden. Maar stel je voor: zonder rollator of ander hulpmiddel dan alleen de framerunner loop je zomaar een afstand van 15 rondjes (6 km) in nog geen uur, terwijl je ook nog moet steppen met 1 of 2 benen, behendigheidsoefeningen op het middenterrein doen en vooraf natuurlijk de warming up. Cooling down wordt gedaan tijdens de laatste rondjes op wandeltempo.
Zijn er ook al sporters, die aan de een of andere wedstrijd hebben deelgenomen? Daar kunnen we heel kort over zijn: JA
- Lus van Beckum
- Racerunwedstrijd Assen
- Open Nederlands Kampioenschap ParaAtletiek in Tilburg
- Special Olympics Nationale Spelen Twente
Maar de deelnemers zijn niet zo wedstrijd-gedreven. De grootste wedstrijd leveren ze met zichzelf: hoe blijf ik zo lang mogelijk mobiel. Daar ligt voor hen de grootste uitdaging!!