Marathonnen: Toch best leuk!: Door: Jelle Bok

Inmiddels leven we al weer eind januari en zijn de verschillende marathoncompetities al weer een flink eind op weg.

Marathonnen: Toch best leuk!

In de editie van “de overkomer” van november heeft Jorrit Extercatte de seizoensstart van het marathonseizoen beschreven. Hierbij het vervolg.

In december en januari zijn er veel marathons verreden door de verschillende schaatsers uit de marathongroep. Hierbij een greep uit de verschillende wedstrijden en een omschrijving van mijn eigen belevingen tijdens de marathonwedstrijden.

Op 7 december stond de 5e wedstrijd in de noordoost-competitie op het programma. Deze wedstrijd werd verreden in Heerenveen en bleek succesvol voor de marathongroep van de HIJC. Zo mochten Gerard, Thymen, Laurens Klaas en Ivar het spits afbijten bij de categorie M2, waar Gerard knap als 4e over de streep kwam!
In de categorie C1, waar Jasper Lammerink en Erik Klok rijden was er ook sprake van een zeer succesvolle avond. Zo heeft Jasper zich in deze wedstrijd geplaatst voor het NK en trok Erik op 600m de sprint aan voor het peloton. Met een laatste ronde van 27,6 sec! hield hij het hele peloton tot het eind achter zich en werd knap 2e!

Bij de categorie C2, waar ikzelf samen met collega-trainer Stefan ten Dam aan de start stond, werden er eveneens successen geboekt. Op 23 november wist ik met een demarrage 3 ronden voor het eind, in Deventer naar een mooie 2e plaats te rijden. Nu, op 7 december in Heerenveen werd er een veel snellere wedstrijd gereden dan twee weken ervoor. Zelf reed ik in het begin van de wedstrijd vrij veel achter in het peloton. Met nog 15 ronden te gaan vond ik het toch eens tijd om wat naar voren te rijden. De mannen die daar reden wilden hun plaatsje niet graag kwijt waardoor ik er niet echt tussen kwam. Gelukkig voor mij zat “Teammate Stefan” ook voorin, waardoor ik toch een plaatsje voor in het peloton kreeg. Naar het einde toe werd er hard gereden waardoor er nieuwe "treintjes" voorbij kwamen. Hierdoor zat ik met nog maar twee en een halve ronde te gaan zo rond de 20e plaats.
Maar toen gebeurde het! De ruggen in het peloton werden gerecht en ik zag een gaatje aan de rechter kant. Ik bedacht me geen moment en sprintte volle bak aan de rechter kant langs het peloton. Omdat het tempo net omlaag ging verraste ik ze totaal waardoor ik al snel een gat had geslagen. Het enige wat me nu nog resteerde was 2 ronden keihard doorrijden. Dit is gelukkig gelukt waardoor ik met twee armen in de lucht over de streep kon komen! Ook Stefan reed een hele goede wedstrijd met een 6e plaats als eindresultaat!
Al met al kunnen we dus wel zeggen dat het een mooie avond was voor de marathongroep van de HIJC!

In de dagen voor kerst stonden twee marathons op het programma. Namelijk op zondag 21-dec een wedstrijd in de noordoost-competitie en op dinsdagavond 23-dec het gewestelijk kampioenschap. Jammer genoeg verliepen deze twee wedstrijden minder succesvol dan in Heerenveen. Jasper en Erik waren allebei helaas ziek en ook de andere rijders konden niet echt indruk maken in deze wedstrijden. Bij het gewestelijk kampioenschap eindigde Jorrit na een solo van ruim 10 ronden toch knap voor het peloton. De kopgroep, welke bestond uit landelijke A- en B-rijders, waaronder ook onze topper Mart Bruggink en o.a. Erben Wennemars, was jammer genoeg een maatje te groot. In deze wedstrijd heb ik overigens zelf ook nog meegedaan. Hier werd toch maar weer duidelijk dat het niveauverschil met de C2 rijders groot is. Desondanks heb ik toch nog 26 ronden mee kunnen rijden.
Bij de snelste categorie Masters reden Patrick Huttenhuis en Laurens Achterkamp wel een goede wedstrijd en werden respectievelijk 14e en 16e in de wedstrijd. Laurens probeerde vroeg in de wedstrijd zelfs nog weg te rijden. Een dappere poging welke helaas geen stand mocht houden. Gelukkig hebben we de beelden nog!

Na het vele eten tijdens het kerstdiner en de oliebollen op oudejaarsdag stond er op 4-jan weer een belangrijke wedstrijd op het programma, namelijk het NK marathon in Groningen. Bij de NOS hebben we live kunnen zien hoe de toppers van de HIJC; Pien Keulstra, Anneke Peters en Mart Bruggink het er vanaf brachten.
Het NK begon echter al wat eerder. Om 12.00 uur gingen de Masters de strijd aan om de Nederlandse titel. Hier stonden namens de marathongroep Patrick Huttenhuis en Laurens Achterkamp aan de start. De wedstrijd bij de Masters was een snelle wedstrijd waarin drie titanen er in slaagden een ronde te pakken op het peloton. Van deze drie, mag uiteindelijk Arjan Elferink zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen. Patrick en Laurens reden beide een goede wedstrijd en zijn uiteindelijk als 26e en 40e van Nederland geëindigd.
Ook bij het Nederlands Kampioenschap voor Neosenioren hadden we met de marathongroep twee ijzers in het vuur, namelijk Jasper Lammerink en Jorrit Extercatte. Het peloton van de Neosenioren bestond grotendeels uit landelijke B-rijders, waar Jorrit overigens zelf ook deel van uitmaakt. Dit maakte dat er net als bij de Masters een hoog tempo werd gereden in de 100 ronden durende wedstrijd. Hierom moesten Jasper en Jorrit helaas allebei voortijdig de strijd staken.

Op 10-jan stond de 6e wedstrijd van de regiocompetitie op het programma en wel in Enschede. Voor Erik Klok en mijzelf een reden om een keer bij te schrijven en een extra marathon te rijden. Voor mij weer de eerste keer bij de C1 categorie. De wedstrijd verliep met zeer veel tempowisselingen. Desondanks heb ik de 60 ronden weten te volbrengen en ben ik tevreden op een 14e plaats geëindigd. Erik wist naar een 7e plaats te rijden en Jasper reed een uitstekende eindsprint waardoor hij knap als 3e over de streep kwam. Mede door deze, maar ook eerdere goede klasseringen staat Jasper 2e in het tussenklassement en kan hij uitkijken naar een promotie naar de landelijke B-competitie. Ook bij de M1 was er succes voor de HIJC, Laurens Achterkamp gaf zichzelf een mooi cadeau voor zijn 40e verjaardag door naar een knappe 2e plaats te sprinten!

De laatst verreden marathon was er weer één uit de noordoost-competitie. Ditmaal op 18-jan in Assen. Bij de Masters was het deze dag een waar slagveld, aangezien de meeste rijders de dag ervoor het ONK in Biddinghuizen hebben verreden. Zo ook Patrick, Laurens en Gerard. Dit maakte dat Patrick in Assen helaas voortijdig moest stoppen maar Gerard en Laurens werden in hun categorieën respectievelijk 12e en 18e. Bij de C1 was Erik Klok de nummer twee van het peloton en 9e in de wedstrijd.
Bij de C2 moest ik het helaas zonder ploeggenoten Stefan ten Dam en Wouter Bruinenberg stellen. Desondanks heb ik een goede wedstrijd kunnen rijden in Assen met een mooie 3e plaats als resultaat. Nu ik in de laatste 4 wedstrijden driemaal op het podium heb gestaan ben ik in het klassement inmiddels opgeschoven naar de 7e plaats. Met nog drie wedstrijden te gaan hoop ik nog wat te kunnen stijgen.

Nadat ik eerst altijd aan langebaanschaatsen heb gedaan en vorig jaar overgestapt ben naar de marathongroep, heb ik mijn eerste marathons bij de C1 heb gereden. Dit bleek toen echter geen succes. Hierdoor heb ik er voor gekozen een stapje terug te doen naar de C2. Ik kan wel stellen dat dit voor mij een heel goede keuze is geweest. Ik heb nu finales gereden en zelfs een keer gewonnen. Maar nog veel belangrijker, ik heb echt plezier gekregen aan het marathonschaatsen, toch best leuk!