Nieuwspagina

Weekend vol succes voor de Marathonners: Door Jasper Lammerink

Het afgelopen weekend was voor enkele leden van de marathongroep goed voor vele uren in de auto en op het ijs. Wij waren namelijk te vinden op het ijs van Biddinghuizen, Nijmegen en Leeuwarden.

Weekend vol succes voor de Marathonners

Voor Gerard Ebbekink begon dit weekend al op vrijdag. Hij deed mee aan het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) voor masters in Biddinghuizen. Helaas voor Gerard werd hij twee ronden voor het eind van achteren onderuit gehaald. Hierdoor heeft hij deze wedstrijd niet kunnen uitrijden.

Afgelopen zaterdag stond de voorlaatste wedstrijd van de regio Oost competitie op de planning. Deze wedstrijd werd verreden in Nijmegen. Laurens Achterkamp deed mee bij de M1 en is hierbij als vijfde geëindigd. Gerard, die nog last had van zijn benen van de dag ervoor, haalde hier zijn sportieve revanche door als tweede M2 rijder te finishen in een peloton bestaande uit dames , C2 en M2 rijders. Tijdens de wedstrijd was er één M2 rijder in geslaagd om een ronde, van slechts 333meter, voorsprong te nemen op het peloton. Gerard kon hierbij helaas niet aanpikken maar zat in de finale optimaal gepositioneerd. Door zijn goede positie kon hij in de eindsprint goed meekomen met de mannen van de C2 en zo eindigde hij achter drie jonge sprinters als vierde van het peloton.

Nadat ik Gerard zo goed zag eindigen en het ijs weer gedweild werd was de beurt aan mij. Het C1 peloton bestond deze avond uit maar liefst uit 11(!) rijders. Dit betekende een zware koers waarin veel werd aangevallen, maar aangezien dit de voorlaatste wedstrijd was en de verschillen in het klassement klein zijn hield iedereen mekaar goed in de gaten. Na 69 ronden waren de benen dus goed leeg en was het tijd een “massasprint”. Hierin eindigde ik als tweede, mijn grote concurrent wist mij helaas te kloppen en heeft mij in het klassement ingehaald. De finale wedstrijd die over twee weken in Deventer verreden zal worden zal hierom een hele spannende strijd worden, het verschil is namelijk slechts 0,2 punten.

Zondag was qua reisduur de meest intensieve dag van dit weekend. Wij mochten namelijk de nieuwe ijsbaan in Leeuwarden uit proberen. In de 11stedenhal kwamen wij, de C1 rijders van de HIJC, als eerste in actie. Achteraf bleek dat dit de snelste C1 wedstrijd van het hele seizoen was en ook nog eens een hele mooie. Ik wist met nog 7 ronden te gaan te ontsnappen uit het peloton en ging op jacht naar de koplopers. Deze wist ik samen met twee medevluchters één voor één op te vegen met uitzondering van de klassementsleider. Jammer genoeg bleken mijn benen net niet voldoende hersteld voor een goede slotronde. En zo werd ik in de laatste bocht door het peloton ingerekend. Tot mijn grote verbazing zag ik Erik Klok als eerste voorbij schieten. De sprint werd voor hem aangetrokken door Jorrit Extercatte en zo wist Erik de sprint van het peloton te winnen achter de eenzame koploper. Ik zelf wist nog als vijfde over de streep te komen en Jorrit eindigde als tiende.

Nadat wij klaar waren was het de beurt aan Jelle Bok, de klassementsleider van de C2. Jelle heeft de hele wedstrijd actief voorin het peloton gereden en wist door middel van een goede eindsprint als eerste te eindigen. Dit was voor Jelle al de derde keer dit seizoen dat hij als eerste over de meet kwam.

Laurens Achterkamp heeft bij de M1 ook de pelotonsprint geworden, helaas voor Laurens was er al wel een kopgroep van vijf man met een ronde voorsprong. Zo eindigde hij dus als zesde in de wedstrijd.

Gerard kwam als laatste in actie en met al twee wedstrijden in de benen bleek de koek nog niet op. Hij finishte namelijk als derde in de M2 wedstrijd.

Aanstaande zondag zal de Finale wedstrijd van de Noord Oost competitie verreden worden op het altijd snelle ijs van Heerenveen. Als Jelle bij de C2 de wedstrijd uitrijd dan wordt hij kampioen. En volgende week zaterdag zal de finale wedstrijd van de regio Oost competitie in Deventer worden verreden. Tijdens deze wedstrijd zal ik zelf proberen om mijn concurrenten voor te blijven en zo kampioen te worden bij de C1.