Naar hoofdcontent

Overkomer

Pupillennieuws

Gelukkig heb ik afgelopen week een paar mooie sneeuwpoppen gezien! Iedereen verlangt ernaar om onze prachtige Combibaan te zien veranderen in een spiegelend glad ijsoppervlak.

Pupillennieuws

En om de baan ook te gebruiken waarvoor we hem als IJsclub zo graag gewild hebben…….misschien in februari…..en ligt er toch sneeuw op, dan hebben we een Zamboni!

We zijn blij met alle nieuwe leden van de afgelopen 3 maanden; op donderdag en op zaterdag zijn de groepen 1 van juf Ellen en juf Sophie weer redelijk gevuld. Sommigen zijn zelfs al doorgestroomd naar groep 2.

Helaas hebben we nog maar 1 reguliere pupillenwedstrijd voor de rest van het seizoen, nl. op zondag 1 maart en op zondag 15 maart onze jaarlijkse HIJC Clubkampioenschap ,waar alle pupillen (en ouder) aan mee mogen doen. Bij deze laatste wedstrijd worden er natuurlijk medailles uitgereikt.

De meisjespupillen hebben op 1 februari nog een extra wedstrijdkans: het Gewestelijk Kampioenschap Overijssel.

Zin in wat anders? Doe mee aan de Jeugdmarathon van Ten Tusscher op 28 februari. Dan kun je meer rondes rijden dan bij een langebaanwedstrijd! Kijk op bctwente.

Nieuw voor het komend zomerseizoen  is dat we eerder met de trainingen starten, dus een langer skeeler- en loopseizoen; start skeelertraining: maandag 13 april.

Verder bieden we de mogelijkheid aan  pupillen vanaf groep 5 en hoger(+junioren 1) om eens naar een training te kijken van de Wedstrijdgroepen. Ben je benieuwd? Kom op woensdag 4 feb. om 17.00u. naar de tribune op de ijsbaan.

 

Pupillenwedstrijden

Zaterdag 31 januari - 17.30u-20.00u - Enschede
Pupillen Interclub HIJC (op uitnodiging)  

Zondag 1 februari - 17.30u-21.00u - Enschede
Gewestelijk Kampioenschap voor meisjes pupillen                          

Zaterdag 28 februari - 17.30u - Enschede
Ten Tusscher Jeugd Marathon

Zondag 1 maart - 17.30u.-21.00u - Enschede
Pupillenwedstrijd          

Zaterdag 14 maart - 8.15uur - Deventer
Stedentoernooi (pupillen,jun.,sen., master) Op uitnodiging

Zondag 15 maart - 17.30u-21.00u - Enschede
Clubkampioenschap HIJC (voor alle pupillen, junioren etc.)


Op welke schaatsen schaatsen pupillen?

Graag willen we jullie een aantal regels en gewoonten van de HIJC uitleggen over het gebruik van de soorten schaatsen.

Kinderen die starten in groep 1 of 2 beginnen op houten schaatsen of easy gliders. Als de kinderen bevorderd zijn naar groep 2 vertelt de trainer wanneer zijn pupil op lage noren mag schaatsen
Hij/zij kan het beste beoordelen of een kind er aan toe is om op noren te schaatsen.
Pas wanneer de kinderen in groep 7 zitten (soms groep  6)  en 2x in de week schaatsen op de buitenbaan zal de trainer vertellen of een kind op klapschaatsen mag schaatsen.


Hoe is de verdeling van de pupillengroepen?

De groepen 1 t/m 4 schaatsen één keer per week op de binnenbaan op donderdagavond of zaterdagmorgen.
Als je naar groep 5 gaat mag je 2x per week schaatsen, één keer op de binnenbaan (dinsdag) en één keer op de buitenbaan (zaterdag). Groep 6: idem.
Ben je bevorderd naar groep 7 dan schaats je 2 keer per week op de buitenbaan, op woensdag en zaterdag.


Wat zijn de mogelijkheden na groep 7?

Aan het eind van pupillengroep 7 wordt door de trainer en de Technische Commissie Langebaan bekeken of kinderen in aanmerking komen voor het wedstrijdschaatsen. Ze kunnen dan  op uitnodiging, na overleg en goed vinden terecht komen in

- wedstrijdgroep 1  en later evt. doorstromen naar een volgende wedstrijdgroep. Deze groepen trainen in het winterseizoen 3 x per week en trainen in het zomerseizoen door met skeeleren, wielrennen en landtraining (4 x per week).
Er wordt van deze pupillen of junioren verwacht dat ze 90% van de trainingen aanwezig zijn en meedoen aan de juniorenwedstrijden. Tijdens een informatieavond voor deze kinderen en hun ouders volgt nadere uitleg over het schaatsen in een wedstrijdgroep en de zomertrainingen.


Van A pupil naar Junior C1

Als je geen pupil meer bent en ook niet gevraagd wordt voor de wedstrijdgroep zijn er  twee mogelijkheden:
- recreatief schaatsen
Recratief schaatsen kan 1 of 2x per week (di. en/of do.), + zomertraining bij de pupillen. Deze junioren kunnen ook juniorenwedstrijden blijven schaatsen via de BCTwente.
- junioren 1
Je wordt door de trainer gevraagd voor de Junioren 1 groep. 
De junioren 1 groep krijgt ‘s winters  2x per week training en ’s zomers een aparte skeeler-  en looptraining. Er wordt van deze junioren verwacht dat ze 90% van de trainingen aanwezig zijn en ook meedoen aan de juniorenwedstrijden. Een jaar later is er voor deze junioren een mogelijkheid  om evt. door te stromen naar een wedstrijdgroep, afhankelijk van inzet en prestaties.


Voor wie zijn de wedstrijden?

Via de BaanCommissie Twente (BCTwente) kunnen alle pupillen inschrijven voor de pupillenwedstrijden (gemiddeld 1x per maand). Je hebt dan wedstrijdbandjes nodig (gekleurde bandjes voor om je arm). Bij deze wedstrijden zijn altijd minimaal 2 coaches van de HIJC aanwezig. Ook de jonge pupillen mogen meedoen aan deze wedstrijden. Zo kunnen ze zelf goed volgen of ze na een maand vooruit zijn gegaan.

De HIJC organiseert 1x per jaar een clubkampioenschap voor alle pupillen.

Later in het seizoen komen er ook uitnodigingen van andere ijsclubs om mee te doen aan Interclubs  (onderlinge wedstrijden). Soms zijn deze Interclubs op andere ijsbanen zoals  in Deventer, Assen, Groningen en Heerenveen. Vervoer moeten de ouders zelf onderling regelen . Er gaat wel altijd een coach van de HIJC mee. De HIJC organiseert ook een interclub in Enschede. Voor deze interclubs krijgen een aantal pupillen een uitnodiging.


Diplomaschaatsen> Vaardigheidspaspoort

Een keer per jaar aan het eind van het seizoen organiseert onze club diplomaschaatsen. Soms op natuurijs en indien dat niet mogelijk is  op de Twente IJsbaan. We hopen dat er dit seizoen nog natuurijs komt om nog één keer te kunnen diplomaschaatsen, zoals dat vele jaren is gedaan. Het is nog niet duidelijk of het dit seizoen mogelijk is om op de twente-ijsbaan diploma te schaatsen.

Volgend schaatsseizoen starten we met een nieuw KNSB-systeem om de vorderingen van pupillen te volgen, het Vaardigheidspaspoort. Een commissie van pupillentrainers gaat hier binnenkort mee aan de slag. Zij zullen de praktische invoering en de testmomenten (meerdere keren per jaar) gaan bespreken. Later volgt hierover meer informatie.

Vragen?

Het pupcoteam:
Monique Wilms
Elly Klaaskate

 
Mocht u het niet eens zijn met de publicatie van een foto kunt u dat per e-mail kenbaar maken aan de webmaster (webmaster@hijc.nl). De foto wordt dan zo snel mogelijk verwijderd.

Volgende artikel

Marathonnen: Toch best leuk!
Marathonnen: Toch best leuk!
Marathonnen: Toch best leuk!

Vorige artikel

Grote Clubactie
Grote Clubactie
Grote Clubactie