Naar hoofdcontent

Overkomer

Marathonners kennen goede seizoenstart

Inmiddels heeft het landelijke peloton al 5 wedstrijden verreden, de mannen die uitkomen in de regiocompetities al 3. De fanatiekelingen die aan 2 competities meedoen hebben er inmiddels al 6 achter de rug.

Dat wij allen eind september klaar waren voor het nieuwe seizoen was ons al wel duidelijk. Een seizoenstart als deze had volgens mij niemand verwacht. Wij hebben namelijk al enkele mooie resultaten neergezet.

Leisure World Oost Competitie

Nadat ik zelf vorig jaar gepromoveerd ben is de regio oost competitie nog maar dun bezet door de HIJC.
Als we kijken naar de tussenklassementen vinden we dan ook alleen Laurens Achterkamp terug op een nette 7e plek bij de Masters. Dat hij deze plek verdient heeft hij tijdens de 2e wedstrijd in Dronten laten zien, hier pakte hij samen met een kopgroep van 9 een rondje op het peloton. Ook in Enschede finishte Laurens met een ronde voorsprong op het peloton.
Bij de dames doet Chantal Huizinga voor het eerst mee, ook traint ze vanaf de start van het winterseizoen af en toe met ons mee. Dat het marathonschaatsen geen sport is voor mietjes werd haar tijdens de wedstrijd in Dronten duidelijk. Ze werd hard onderuit geduwd en eindigde de wedstrijd bij de EHBO.

Noord Oost Competitie

Nagenoeg al onze rijders doen aan deze competitie mee. Hierdoor zijn ook de mooiste resultaten in deze competitie geboekt.
Bij de C1 staat Jorrit Extercatte na 3 wedstrijden met een voorsprong van 15(!) punten al stevig op de eerste plek in het tussenklassement. Erik Klok vinden we terug op de 22e plek en Jelle Bok staat 39e. Jorrit heeft, net als Laurens, ook al laten zien dat hij deze plek dik verdient. In Groningen, de 3e wedstrijd, heeft hij samen met 1 medevluchter een rondje op het peloton weten te pakken. Vervolgens is hij er ook nog met de winst vandoor gegaan, dit terwijl hij al een keer als 4e en als 2e is geëindigd. Erik rijdt net als voorgaande seizoenen keurig mee in het peloton (m.u.v. de eerste wedstrijd waar hij in de finale viel). En Jelle, onze C2 kampioen van vorig jaar, heeft tot dusver elke wedstrijd uit weten te rijden.
Ook bij de heren C2 gaat het uitstekend, zowel Thijs Grootte Bromhaar als Bas Zomer hebben al op het podium gestaan. Thijs deed dit in Enschede (3e) en Deventer (2e), in Groningen liet hij het podium aan Bas (1e). Tijdens laatstgenoemde wedstrijd lieten beide heren kun klasse zien, zij zaten allebei mee met een kopgroep van 4 waarmee zij een ronde voorsprong op het peloton pakten. In het klassement vinden we Thijs terug op de 3e plek en Bas staat op de 10e plek.
Laurens Achterkamp  staat bij de M1 staat op een degelijke 15e plek. Hij lijkt zich dan ook te gaan plaatsen voor het NK Masters wat op 1 januari plaatsvindt.
De HIJC wordt het best vertegenwoordigd bij de M2. In het klassement staat Patrick Huttenhuis 3e, Ivar Hannessen 12e, Gerard Ebbekink 35e, Laurens Klaas 37e. Ook Thymen Boomsma komt bij de M2 in actie, hij heeft echter nog geen punten weten te bemachtigen en staat dan ook nog niet in het klassement vermeld.

Landelijke KPN Marathon Cup

Met ingang van dit seizoen vertegenwoordig ik de HIJC bij de landelijke marathons. Met dank aan Drost Letselschade en Bitwise voldoe ook ik aan alle eisen. Naast de overal verplichte helm en enkel- en scheenbeschermers ben ik ook verplicht tot het dragen van een schaatspak dat snijvast is op de vitale lichaamsdelen.
Ook ik kijk al zeer tevreden terug op de eerste 5 wedstrijden van dit seizoen. Bij de openingswedstrijd in Amsterdam werd mij duidelijk dat het vele trainen in de zomer genoeg bleek te zijn. Bij dit debuut finishte ik meteen in het peloton als 40e. Dit resultaat heb ik tot op heden twee keer weten te verbeteren. De 2e wedstrijd in Leeuwarden eindigde ik als 27e en in Tilburg als 17e. Door deze 17e plek heb ik 4 punten bemachtigd, hierdoor sta ik 36e is het tussenklassement.