Marathonnen: het zit er weer op!: Door: Jasper Lammerink

Inmiddels leven we al weer eind maart en zijn de verschillende marathoncompetities al weer een tijdje afgelopen.

Marathonnen: het zit er weer op!

In de laatste “de overkomer” heeft Jelle Bok jullie bij gepraat over al het marathon nieuws t/m januari. Hierbij alweer de laatste winter editie.

In februari zijn er door onze regionale rijders nog 5 marathons verreden. Jelle heeft jullie bijgepraat tot de Noord Oost wedstrijd in Assen van 18 januari. Na deze wedstrijd hebben alle marathoncompetities 2 weken stil gelegen. Dit i.v.m. de bekende natuurijs wedstrijden in Oostenrijk en Zweden. Hieronder volgt een overzicht van onze prestaties in de laatste marathon maand van dit seizoen, daarnaast zal ik een omschrijving geven van de finalewedstrijd van de Noord Oost competitie.

Noord Oost

Februari was een maand met op papier een paar mooie wedstrijden. Op zondag de 1e werd er een wedstrijd in Thialf verreden. Dit staat altijd garant voor snelle ronde tijden. En ook deze keer was dit niet anders. Erik Klok veroverde de 5e plek bij de C1 in een mooie eindsprint met een ronde van 27.7sec (!),  en ikzelf was iets minder snel en kwam uit op een 11e plek. Ook bij de C2 werd goed gepresteerd; Jelle Bok werd 6e. Laurens Achterkamp en Patrick Huttenhuis werden bij de M1 18e en 23e. Maar wat nog veel belangrijker aan deze wedstrijd was is het feit dat dit de laatste wedstrijd was waaraan onze vedette Jos Vlecken mee deed. Jos heeft besloten om volgend seizoen in een andere groep te gaan trainen en i.p.v. af en toe een marathon te rijden zijn uitdaging meer gaat zoeken op de lange baan.

Een week later mochten we wederom naar het noorden, ditmaal voor een wedstrijd op het ijs van Kardinge in Groningen. Bij de C1 finishte Erik als 11e en ik kwam direct na hem over de streep. Jelle werd bij de C2 heel mooi 3e . Bij de M1 werd Laurens A ook 11e en Patrick 20e. Bij de M2 werd Gerard Ebbekink 8e, Ivar Hannessen werd 10e en Thymen Boomsma 27e.

Overige competities

Op 12 februari stond er voor de mannen die bij de Regio Oost competitie meedoen een wedstrijd in Nijmegen gepland. Laurens A werd bij de M1 als 8e, Gerard ging in de finale helaas onderuit en ik werd 5e bij de C1.

Op 28 februari vond de finale wedstrijd van de Regio Oost competitie plaats in Deventer.  Laurens werd knap 2e, daardoor mocht hij twee keer het podium op. Naast het bloemetje voor de dag uitslag kreeg hij ook een beker voor zijn 3e plek in het eindklassement M1.  Gerard werd 6e  en is uiteindelijk 11e geworden in het eindklassement M2. Ik won de eindsprint van het “peloton” wat nog uit 4 man bestond na een zware en winderige wedstrijd. Dit leverde mij een 4e plek op en daardoor ben ik 2e in het eindklassement C1 geworden.

Jorrit Extercatte reed dit jaar op landelijk B niveau mee, helaas heeft hij hierbij minder geluk dan vorig jaar. Hij is er de laatste weken niet meer in geslaagd om te finishen.

Finale Noord Oost

De finale van de Noord Oost competitie werd op 22 februari ook in Deventer verreden. Erik en ik deden weer mee bij de C1. Ik reed deze wedstrijd heel lekker en heb enkele keren geprobeerd om aan te vallen. Hiermee bereikte ik weinig totdat ik, met nog 7,5 ronden te gaan en een kopgroep van 2 man, in een flits iemand zag versnellen.  Ik dacht niet na en reageerde hier direct op en zo kwamen wij eveneens met z’n tweeën te rijden. De eerstvolgende ronde reed ik volle bak op kop waardoor onze voorsprong groeide. Mijn mede vluchter reed de volgende ronde voorop, het peloton reed wat langzamer waardoor de kopgroep vlak achter het peloton kwam te rijden.  Hier hoopte ik al op, want als de kopgroep het peloton een rondje inhaalt moet het peloton al op 3 ronden voor het einde af sprinten.  De volgende ronde nam ik over en zag dat de kopgroep de aansluiting vond. Ik moest het dus nog 2 ronden zien vol te houden in de aanval. Ik was helemaal kapot en mijn medevluchter weigerde over te nemen.  Hierop besloot ik dat wat er ook zou gebeuren vol gas door zou rijden. En met succes, uiteindelijk ben ik 3 seconden voor het peloton als 3e in de wedstrijd gefinisht en Erik werd 16e. Erik werd hierdoor 11e in het eindklassement en ik 16e.

Jelle heeft aan de finale niet meegedaan, hij was op wintersport, hierdoor werd hij 7e in het eindklassement C2.  Bij de M1 werd Laurens A 8e en Patrick 14e, hierdoor werden zij 21e en 23e in het eindklassement.  Bij de M2 werd Gerard 16e en Thymen 30e. Gerard werd 9e in het eindklassement, Ivar eindigde als 16e en Thymen 44e.

En is dat alles?

Nee, het marathon seizoen mag er dan al wel een tijdje opzitten, maar ook de laatste weken hebben wij nog fanatiek op het ijs getraind. Ook hebben velen van ons mee gedaan aan de clubkampioenschappen van HIJC. Bij de Senioren stonden Erik en Jelle op de 2e en 3e plek naast Mart Bruggink op het podium. En bij de heren Masters vulde onze groep het hele podium, Laurens A werd clubkampioen, Patrick werd 2e en Ivar 3e.

Ook het laatste weekend dat de ijsbaan open is gaan wij er nog even tegenaan. Net als ieder jaar zal een groot deel van onze groep weer meedoen aan de Winter Triatlon in Enschede.  En alsof dat nog niet genoeg is doen wij allemaal, behalve Thymen, mee aan spinning4brains. Dit is een spinning marathon waarvan de opbrengst naar de hersenstichting gaat, of zoals wij het zien een rustige cooling down.